Site Builder






  

JAVA SCRIPT


DAHA GELiSMiS SATIR SONU


HTML 1.0 standardi ile gelen en basit komutlardan biri
dir. Satir sonunu ifade eden bu taki kullanildiginda satirin neresinde olunursa olsun yeni bir satira baslanacaktir.

ifadesinden farkli olarak bu komut yeni bir paragraf olusturmak icin kullanilmamalidir. HTML 3.2 ile birlikte bu komuta bir de CLEAR ozelligi eklendi.
komutunun resimlerle birlikte kullanildiginda fonksiyoneligini arttirmak icin kullanilabilecek bu Ozelligin tag icinde kullanimi soyledir:


Ilgili metnin resmin altinda mi yoksa yaninda mi gorunecegini belirler. Varsayilan degeri NONE'dir.

NONE Bir sonraki yazi resmin hemen yaninda goruntulenir.
LEFT Bir sonraki yazi resmin altinda sol marjin'in hemen yaninda goruntulenir.
RIGHT Bir sonraki yazi resmin altinda sag marjinin hemen yaninda goruntulenir.
ALL Bir sonraki yazi resmin altinda sag ve sol marjinlerin yaninda goruntulenir.

ALT CiZGiSiZ VE AKTiF KiSA YOLLAR

Alt Cizgisiz ve aktif kisayollar Herkes gerekli olsun olmasin bu tip kisayollari kullaniyor. Eger siz de bu tip link'lerin sayfanizin genel gorunumunu guzellestirecegine inaniyor ve bunlari kullanmak istiyorsaniz size bu isi nasil yapabileceginizi anlatalim. Alt cizgisiz bir kisayol olusturmak icin Alt cizgisiz kisayol:

Alt cizgisiz kisayol:
barisweb


c
ornek : barisweb
Bir adim daha ileri giderek alti cizili olmasina ragmen uzerine gidince rengi degisen bir link olusturalim. Bunu yapmak icin uzun kodlar kullanmaya gerek yok sadece onmouseover ozelligini kullanmak yeterli.
Aktif ve normal kisayol:

Aktif ve normal kisayol:
barisweb

ornek : barisweb
Simdide hem altcizgisiz hem de uzerine gelince renklenen bir link kullanalim. Tahmin edebileceginiz gibi hem onmouseover hem de STYLE ozelliklerini kullanacagiz.
Aktif ve alt cizgisiz kisayol:

Aktif ve alt cizgisiz kisayol:

barisweb


ornek : barisweb
Not : ornek lerin karsilarindaki yazilara ustune mouse ile gelin

RENKLi SAYFA GiRiS CIKISLARI

Internet Explorer 4.0'in getirdigi en buyuk yeniliklerden biri de Aktif HTML sayfalari. Web sayfalarinizi tam bir coklu ortam solenine cevirmenize olanak taniyan bu ozellik oldukca karmasik olmasi nedeniyle kisisel Web sayfalarini hazirlayanlar tarafindan pek kullanilmiyor. Hot Dog, Front Page gibi yeni Web editorleri de Aktif HTML destegi vererek bu standardi oturtmaya olanak taniyor. Simdi verecegimiz puf noktasi ise sizi hic ugrastirmayacak, verecegimiz tek bir satir kodu kullanarak sayfaniza giris ve cikislarda Power Point benzeri gecisler olusturacaksiniz.
Sayfa yenilendiginde calismayan, sadece birisi sayfaniza girdiginde veya ciktiginda gecis yapan bu ozellik Internet Explorer 4.0 ile geldi ve META ifadesi ile birlikte kullanilan tek DHTML komutu olma ozelligini tasiyor. Yanlis okumadiniz komutlari arasina yerlestirilen komutu icine yerlestirdiginiz yeni bir ifade gecis yapmaya olanak taniyor.
Asagidaki satirlari HTML sayfanizin ilgili yerlerine girdikten sonra baska bir URL'ye atlayin ve geri donun, sonuc sizi oldukca sasirtacaktir. Ifadeyi nasil ozellestireceginizi asagida bulacaksiniz.


Bir cogunuzun gorup de bu da ne dediginiz HTTP-EQUIV ifadesinin acilimi soyle "Hypertext Transfer Protocol Equivilant". Basit olarak bu ifade HTTP protokolunu kullanan HTML sayfasinin nasil goruntuleneceginini tanimini yapar. "Site-Enter" kelimesi sayfaniza girildiginde neler olacagini, "revealTrans" ifadesi ise daha icinceki sayfanin belirlenen methodla "kaybedilecegini" soyluyor.
METAag'i icerisinde kullanilan Duration=1.0 ifadesi gecisi gerceklestirilen her bir blogun 1saniye icerisinde islenecegini, Transition=23 ifadesi ise diger 22 gecisten bir tanesinin rasgele olarak seçilecegini belirtiyor.
Gecis Numaralari:

Asagidaki numaralari siz de ornegimizdeki yerine koyarak nasil gecisler gerceklestigini gozlemleyebilirsiniz. ornegimizdeki 23 numarasini kullandiginizda ise asagidaki numaralardan rasgele bir tanesi secilecektir.

# Gecis
1 Icten disa gecis
2 Distan ice gecis
3 Ortadan disa dogru gecis
4 Alttan uste gecis
5 ustten alta gecis
6 Soldan saga gecis
7 Sagdan sola gecis
8 Soldan saga dikey
9 ustten asagi yatay
10 8 ve 9'un birlesimi
11 8'e oldukca benziyor
12 Piksel piksel
13 Distan ice donerek gecis
14 Icten disa donerek gecis
15 ustten ve alttan gecis
16 Ortadan uste ve alta kapanma
17 Sagdan sola capraz gecis
18 Diger acidan sagdan sola capraz gecis
19 17'nin aynisi, aksi yonune
20 18'in aynisi, aksi yonune
21 Rasgele yatay cizgiler
22 Rasgele dikey cizgiler

GRAFiK KULLANIMi

Basarili bir Web sitesine sahip olmak için sayfa tasarimini iyi bilmeniz, kisacasi sanatsal gorüs acisina sahip olmaniz gerekir. Iste bu isin puf noktalari...
PEK cok sirket ve kurum Internet'te yeralmak için yarisiyor. Rakiplerinin Web sitelerinin olmasi kaygisi, modaya uymak gibi nedenlerle kendi Web sitelerini hazirliyorlar veya hazirlatiyorlar. Sundan emin olun ki, bir süre sonra soyle diyecekler: ' Iyi, guzel bir Web sitemiz var ama bunun bize getirisi ne oldu? Pek ugrayan yok. bir Web adresi edinmek için odedigimiz paraya degiyor mu?
Yoksa sadece kartvizitlerimize bir Web adresi eklemek için mi yaptik tum bunlari?' Bu sorular neden sorulur? Cünkü Web uzerine bir stratejiniz yoktur, amaçlar belirlenmemestir, siteniz pek kimsenin ilgisini çekmeyen kuru bilgiyle doludur, sektördeki gelismeler yansitilmiyordur, grafik ara yüzey degistirilmiyordur, web teknolojisindeki gelismeler izlenmiyordur. Bu tür pek çok neden sayabiliriz.
Kisacasi, kullanicinin bir daha buraya ugramamasi için hersey yapilmistir. Web tasarimi su anda teknik bir konu. Cogunlukla servis saglayicilarin kendi içlerinde kurduklari birimler araciligiyla yurutuluyor ve genel olarak HTML bilgisi, biraz da Photoshop yeterli görünüyor. Kendi Web sayfalarini tasarlayan amatör kullanicilar ise her ay yayinladigimiz sayfalardan ve diger kaynaklardan edindikleri, HTML ve grafik programlari konusundaki bilgileri çerçevesinde uyguluyorlar. Bu ay bunun disina çikalim ve basarili bir Web site si hazirlamak için profesyonellere yönelik puf noktalari verelim istedik.
KAGIT ÜZERINDE HERSEY BITMIS OLSUN
WEB sitesi tasarimi klasik sayfa tasarimindan oldukça farklidir. Artik A4 sayfa, santimetre, megabytelar büyüklügündeTIFF dosyalari, CMYK modu yoktur. Bunlarin yerini yuklenme zamani, bant genisligi, transparan GIF, piksel, Java gibi kavramlar almistir. Olçütler ve oncelikler degismistir. Bu ortami anlayabilmek için cok fazla site gezmek gerekir. Ancak belli bir doygunluga ve deneyime erisince iyi bir site tasarlanabilir. Iste size profesyonel bir Web sitesi tasarimina yönelik ipuçlari:
• Cok iyi buldugunuz siteleri ayrintili olarak gezin, neden basarili oldugunu anlamaya calisin. Ayni biçimde cok kotu hazirlanmis siteleri de dolasarak buralardan nelerden kacinmak gerektigi görülebilir.
• Profesyonel Web tasarimi buyuk bir ekibin isidir. Editor, grafiker, yönetmen, animator, programci, webmaster gibi farkli niteliklere sahip insanlarin ortak calismasiyla iyi bir site hazirlanabilir. Yalnizca uyum yetmez, bunun otesinde bu kisilerin tek tek diger alanlarda da bir miktar bilgiye sahip olmalari gerekir. Programcinin resim formatlari üzerine ya da icerigin zenginlestirilmesi üzerine bilgisi ekip calismasini daha verimli kilar. Ayni bicimde editörün de yeni teknolojiler konusundaki bilgisi, icerigin sunumu konusunda daha zengin secenekler sunar.
• Ekipte hangi durumda olursaniz olun diger konularda yeterli bilgiye sahip olmaya calisin. Bir Web sitesi kurmaya girismeden once ayrintili bir haritasini cikarin. Hangi sayfada hangi bilgilerin yeralacagi burada gorülsun. Yine grafik olarak da hangi bolumun nasil olacagi burada yeralsin. Her sayfa icin bir ' storyboard' hazirlayin, bu size ya da operatore ne yapacagini acik olarak anlatsin. Bundan sonrasi sizin grafik programlardaki becerinize kalmistir.
• Bazen büyükce bir sitenin içinde gezerken hala ayni sitenin içinre olup olmadigimizi bilemeyiz, kendi içinde bütünlügü yoktur. Alt bölümlerde her biri ayri ellerden çikmis gibidir. Sürekliligi saglamak için her sayfada tekrarlanan standart bir gezinti çubugu (' navigasyon bar' ) ya da standart bir zemin resmini kullanmak kismi bir çözümdür. Renk, font ve resim kullanimi bu konuda yardimci olabilir. Bu ogelerin basarili bir bicimde uygulanmasi hem surekliligi saglarken, hem de degisik tasarimlar yapmaniza olanak verir.
• Tüm sayfalarin ayni biçime sahip olmasi oldukça sikici bir durumdur. Sitenin ruhunu koruyarak her sayfada kullaniciyi sasirtacak, ilgisini çekecek degisiklikler yapmak gerekir.
• Kullanicilarin büyük bölümü AltaVista, Yahoo gibi arama makinalari yardimiyla sitenize gelmektedir, ve büyük olasilikla ön sayfadada degil, aradiklari bilginin oldugu alt sayfalardan birindedirler. Burada sorun nerede oldugunu ve site icerisinde nerelere gidebilecegini acik bir bicimde göstermektir. Bunun icin en basit yöntem bir gezinti çubugunu her alt sayfaya koymaktir. Cesitli Web sitelerinde sik sik gordügümüz, sayfada yatay ya da dikey olarak kullanilan alt bolumlerin yeraldigi bu cubuklar, sitenin icerigi hakkinda genel bir fikir vermektedir. Yine bu cubuklar uzerinde, icinde bulunan alt bolüm grafiksel olarak digerlerinden farkli kilinirsa kullanici hangi alt bolümde oldugunu anlayabilecektir.
• Gezinti çubugu simgeler ile daha kullanisli olabilir veya dilden bagimsiz bir anlatim biçimine sahip olabilir. Ancak herkonuda anlami herkesce acik simgeler yaratilamayabilir. Bu durumda zorlayarak simge olsturmak gereksizdir; ayrica yanlis anlamaya yolacabilir.
IÇERIGE UYGUN TASARIM

• ICERIK cok sik guncellenecekse buna uygun tasarim yapin. Yeni bir alt bolumu, resmi, metni, ' link'i ekleyip cikarmasi son derece kolay olsun. Ön sayfanin tek bir goruntuden (imagemap) ibaret oldugu bir tasarim cok kullanissizdir boyle bir durumda. Benzer bicimde statik bir atmosfer yaratan derin golgeler atilmis dugmeler ya da resimler kullanmak da böyle bir içerikle bagdasmaz. Yogun olarak metin kullanmak gerekebilir, bu durumda metin renkleriyle oynayin, sayfayi sütunlara ayirin.
• On sayfada eger tek bir nesne resmi, figur ya da portre kullaniyorsaniz bunu buyuk kullanin. Büyük kullanilmis bir resim herzaman çarpicidir.
• Fontlarla deneme yapin, icerige en uygun dusecek fontu bulmaya calisin. Ve gerekmedikce cok farkli fontlar kullanmayin, cogu durumda tek bir font ailesi yeterlidir. Gerek grafiklerle gerekse HTML uygulamasini kullanarak birbirleri ile iliskilerini gözden kaçirmadan yazi buyuklukleriyle oynayin. Canlilik saglamak ve okunurlugu arttirmak için bold, italik yazi kullanin.
• Asagiya dogru cok fazla sarkan sayfalardan kacinin. Cok uzun sayfalar hem yüklenme zamani hem de okunulabilirlik acisindan kotu bir uygulamadr. Bunun yerine icerigi fazla sayida alt sayfalara dagitin. Böylelikle kullanici görmek istemedigi sayfa için beklemek zorunda kalmayacaktir.
• Kullanicilarin buyuk bolumu 14 inch monitorde 256 renk gorebilmektedir. Calistiginiz bilgisayar ne olursa olsun kullanicinin gorecegi kosullarda test edin sayfalarinizi. Farkli isletim sistemlerinde resimler farkli gorunmektedir. Bazi durumlarda , ozellikle de hareketli GIF görüntülerde, buyuk kayiplar gorülür. Eger Macintosh'ta çalisiyorsaniz son asamada grafiklerinizin parlakligini biraz arttirin. Ayni grafik PC'de, Mac'de oldugundan daha koyu gorunmektedir.
• Sayfalarinizi ayri ayri tarayicilarla test edin. Bu hem kullanilan renk paletleri hem de destekledigi HTML özellikleri acisindan onemlidir. En yaygin iki tarayicinin da destekledigi ozellikleri kullanmaya calisin.
• Sitenizi ortalama kullaniciyla test edin. Aranilan bir bilgiye ne kadar zamanda ulasildigi onemli bir sorundur. Sonuca gore sitenizin hiyerarsisinde degisikliklere gidin. Aranilan bilgi sezgisel olarak ulasilabilir olsun. En alt bolumlerden bile diger bir bolume ulasmanin kolay ve hizli olmasina dikkat edin.
 

 

 

 



Copyrayt 2000@baris